Fira vinster inom sportens värld

Det är alltid roligare att vinna än att förlora, och självklart bör man fira vinster på det sätt man gillar. Här kan du få inspiration till hur du firar på ett bra sätt!

Vad är en vinst?

I sport så handlar det om att man vinner en match. Det kan handla om en individuell sport eller en lagsport. Vinster i individuella idrotter firas ofta med tränaren och kanske med de övriga idrottarna i föreningen. I lagsporter såsom handboll, fotboll eller ishockey så firar man med sitt lag och tränare.

Ibland kan oavgjorda matcher i exempelvis fotboll ses som en vinst om ett av lagen värderas som sämre än det andra. Det ger ett kvitto på att det sämre lagets insats inte var dålig alls utan faktiskt bör hyllas på ett bra sätt.

Vad är firande?

Firande handlar om att uppmärksamma och hylla ens egen eller lagets insats för dagen. Oftast görs det för att man är glad åt vinsten. Firandet kan se olika ut beroende på vilken tävling eller match som vunnits. Är det exempelvis en vinst i en fotbollsliga under ordinarie ligaspel så firar man troligtvis inte lika mycket som om man vinner hela ligan i slutet av säsongen.

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är van vid att fira ligatitlar, cuptitlar och internationella titlar då han spelat i många framgångsrika och berömda klubbar. De som gör målen brukar hyllas lite extra inom fotbollen. Man pratar ofta om MVP (Most Valuable Player), vilket på svenska innebär den mest värdefulla spelaren.

Firande kan pågå i omklädningsrummet, på stan (exempelvis på en restaurang med god mat och dryck) eller hemma hos någon. Många väljer att äta en tårta och vad passar inte bättre än en tårta från dintarta.se där man kan välja ett lämpligt motiv (exempelvis en pokal) om man vunnit en turnering.

Andra saker man kan ha till sitt firande

Att fira behöver inte uteslutande handla om tårta utan det finns många andra saker att använda sig av. Konfetti är vanligt eftersom det ses som lyxigt och glamouröst. Partyhattar och olika tutor samt visselpipor kan vara roligt att ha om man går på parad i exempelvis Milano efter vinsten i Serie A.

God mat och dryck är självklart i vissa fall. Champagne är vanligt att dricka om det rör sig om en stor seger eller att man vunnit ligan. Maten kan vara finare än normalt och ha dyrare råvaror i sig. Det är populärt att beställa catering till det firande laget att ta för sig av.

Vilka känslor kan uppstå när man firar?

Det kan handla om många känslor men eufori är en av de vanligare. Man är helt enkelt mycket nöjd i stunden och vill inte att den ska ta slut. Man kan också bli på ett skämtsammare humör och framstå som mer avslappnad. Nerverna släpper så att säga.

Det kan faktiskt också handla om en viss vemodighet. Det kanske är sista vinsten man upplever med sitt lag eller som individuell idrottare. Det är vanligt att man byter klubb inom fotbollen och man kan inte alltid välja vart man kommer att gå. Många professionella idrottare är vana vid att behöva byta klubb, även mot sin vilja eftersom det rör sig om stora summor pengar som är inblandade.