Jämförelse mellan olika idrotter

Det finns väldigt många olika sporter som man kan utöva, och i den här artikeln som du nu har hittat fram till tänkte vi titta närmare på några olika sporter och jämföra dem med varandra vad gäller en del olika aspekter. För den som vill få en så gott som komplett och utförlig lista på alla sporter (eller nåja, alla större och mer etablerade sporter) så kan man till exempel titta in på Riksidrottsförbundet. Riksidrottsörbundet är en organisation där många olika idrotter samlas och de kan gemensamt driva olika frågor och försöka påverka samhället i en mer idrottsvänlig riktning!

Nu raskt vidare till idrotterna. Här är några ganska olika idrotter som tål att jämföras med varandra och som vi nu ger oss på att jämföra utifrån en del olika aspekter. Idrotterna är som följer är fotboll, ishockey,boxning, gymnastik och friidrott. Det finns en del bra material på youtube redan som denna nedan, dock inte på svenska:

Låt oss börja med att titta på styrka. Styrka är kanske ett lite osmidigt och vagt begrepp eftersom det finns en rad olika typer av styrka, som till exempel bålstyrka, benstyrka, muskelstyrka i armarna och, om vi ska vara ännu mer breda i vår tolkning, mental styrka. Inom olika idrotter behöver man olika slags styrkor för att bli duktig.

En fotbollsspelare har till exempel en oerhört stor nytta av benstyrka, men samtidigt är den ju inte mycket värd om inte konditionen också finns där eftersom man i fotboll behöver vara både snabb i löpningarna, uthållig under de långa matcherna och stark i benen. Tittar man på en gymnast så behöver denne också en viss styrka i benen, men kanske framför allt en oerhörd styrka i bålen för att hålla ihop och kunna styra kroppen under de fantastiska och akrobatiska volterna, hjulningarna och de andra rörelserna som utförs. Men en gymnast behöver också en mycket god greppstyrka i fingrarna i vissa grenar, och en oerhörd styrka i armarna om gymnasten till exempel ska stå på händer eller i andra grenar där armarna är av oerhörd betydelse. En boxares största styrka bör vara i armarna även om benen är oerhört viktiga för tekniken och för att undvika slagen. Det gäller att dansa som en fjäril men att sticka till som ett bi.

Kondition är en annan typ av styrka, kan man säga. Kondition kan vara både lång i form av uthållighet och mer explosiv i form av att man är snabb och orkar mycket under få, korta intervaller. En sprinter har en annan typ av kondition än en löpare som springer en längre sträcka. En typ av idrottare som behöver god kondition och som kör oerhört hårda och intensiva byten där det verkligen blir jobbiga intervaller är ishockeyspelaren. En ishockeyspelare behöver även bålstyrka för balansens skull, styrka i benen för att vara snabb och stabil på skridskorna, men samtidigt massor av styrka i armarna vid själva skotten. Ishockeyspelaren är mer av ett stort kraftpaket medan fotbollsspelaren hellre bör vara liten, lätt, kvick och uthållig. Tittar man på en genomsnittlig fotbollsspelare (och inte tänker på stora mittbackar) så är de ofta av ett mindre format än de genomsnittliga ishockeyspelarna. Små fotbollsspelare har ofta små, kvicka ben och snabba fötter. Deras teknik brukar vara magnifik. Messi är ett exempel, Henrik Larsson ett annat. Men givetvis har även fotbollsvärlden en och annan mer storväxt stjärna bland sina spelare, även offensivt.fotbollsspelare

Den här artikeln fick sin inspiration från företag Sambla. Sambla är en tjänst som fungerar lite som en annan sida som jämför olika priser med varandra. Så långt inget nytt. Det som gör Sambla speciellt är att företaget har valt att lägga all energi och allt sitt fokus på att jämföra lån mellan olika banker, och på Sambla.se kan du läsa mer om dem och även testa på deras tjänst. Fördelen med att jämföra lån mellan olika banker är tämligen uppenbar. Det går att sänka sina lånekostnader för till exempel bostadslån, men även lån till bil eller lån till något annat. Så gå gärna in och testa, och glöm inte att också välja en sport som passar just dig allra bäst!