Vanliga hockeyskador

Ishockey är en väldigt populär sport runtom i världen och här hemma i Sverige.

Det är en rolig och spännande sport både för spelarna och tittarna men det är också en sport som medför många skador. Ishockeyskador är mycket vanligare än vad man tror och det är också därför det är så viktigt med att ha skydd på sig när man spelar hockey. Man har kommit fram till att cirka 10 000 personer skadas av denna sport per år, denna siffra gäller endast för Sverige.

Majoriteten av de skadade är män och oftast inträffar dessa skador på grund av tacklingar och kollisioner.

Om något skulle inträffa är det viktigt att man söker och får den hjälp man behöver väldigt snabbt. För den som redan har drabbats av skador och behöver hjälp med rehabilitering, finns det olika kliniker att vända sig till. Där får man hjälp av utbildade naprapater och fysioterapeuter för att få bukt med problemen och besvären.

För att söka hjälp och rådgivning läs mer här, där finner ni all information man behöver.

Vilka är de vanligaste skadorna?

Fall, sammanstötningar och kollisioner är vanliga orsaker till att hockeyspelare skadas. Ungefär en fjärdedel av skadorna som uppstår i hockey beror på slag och stötar, detta leder ofta till att spelarna får inre blödningar i muskulaturen. I vissa fall kan det även förekomma frakturer och man kan säga att cirka en av fem skador faktiskt är frakturer.

En av de mest dominerande skadekategorierna bland hockeyskador är stukning av leder och detta är oftast påföljderna av ett hårt fall eller en tackling.

Trots att spelarna använder sig av olika skydd och hjälm så inträffar det ändå skador och en tredjedel av skadorna uppstår i huvudet, vilket medför att hjärnskakningar bland dessa spelare inte heller är så ovanligt om man faller väldigt hårt på isen. I dessa skador ingår även käkfrakturer och tandskador, det är inte ovanligt att professionella hockeyspelare saknar tänder på grund av detta. Men det är också bra att veta att de flesta skallskador är mindre farliga.

Skador i händerna är inte heller så ovanligt och uppkommer oftast för att man tar emot när man faller ner på isen. Axelskador är också något som kan förekomma vid denna sport och dessa uppstår främst när spelaren blir tacklad mot sargen.

En del spelare kan även få långvariga besvär i knän, leder, händer, rygg och axlar när karriären är över.

Hur man undviker skador

För att undvika skador är det väldigt viktigt att alltid använda sin utrustning och sin hjälm. Se till att ha en bra grundträning vad det gäller teknik, kondition och stryka. Detta stärker kroppen och ser till att den är motståndskraftig. Det är också viktigt att se till att alltid använda sitt visir och sitt tandskydd för att skydda tänderna och käken. Man får inte glömma ögonen, det är viktigt att man skyddar dem också och därför är det bra att komma ihåg att använda sig av sitt ögonskydd.

Glöm inte heller att se till att hjälmen sitter på ordentligt och att flitigt använda sin vadderade klädsel för att skydda armar, ben, händer, höfter och knän.